Noterat från Vänsterpartiets kongress

1. Skrev på Twitter igår att det inte är så smart av ett parti som kallar sig feministiskt att vilja skrota LOV och RUT, vilket genererade mothugg av ett tiotal upprörda vänsterpartister (9 av 10 var män). Men det är tack vare LOV som den stora majoritet kvinnor som arbetar inom vård och omsorg kan få fler arbetsgivare att välja mellan. Kortare beslutsvägar, ökade karriärmöjligheter och mer makt att påverka sin arbetsgivare är något som många sjuksköterskor värdesätter och något som är svårare att uppnå i ett landsting eller en kommun. Och tack vare RUT-avdraget kan fler köpa hushållsnära tjänster, och underlag för nya företag skapas. Tar man bort RUT tar man bort möjligheten för många kvinnor att driva eget. I den mansdominerade byggbranschen däremot, där har Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet inte det minsta problem med vinstuttag som genereras av offentliga upphandlingar. Och det tycker jag är inkonsekvent.

2. Fagerstas starke man, Stig Henriksson, blev invald i partistyrelsen. Undrar just vilket utrymme han får där. Stig H är en fascinerande politiker. Förutom att han sänkt skatten sju gånger och infört LOV i sin kommun (där länets enda privata sjukhus också finns) är han den enda politiker jag sett som lyckats få in tre insändare undertecknade med hans eget namn på samma dag i lokaltidningen. Han har inte heller några problem att rösta med Moderaternas förslag i landstingsfullmäktige trots att resten av de rödgröna går emot. En vänsterpolitiker som driver borgerlig politik är förstås en svår motståndare, men han har fått stå oemotsagd alldeles för länge i Fagersta. En kommun där andelen elever som saknar behörighet till gymnasiet för övrigt är högre än riksgenomsnittet.

3. Jonas Sjöstedt sa i sitt avslutande tal att Vänsterpartiet är de absolut största EU-kritikerna och att de har hög trovärdighet i dessa frågor. Lite lustigt då att partiet inte prioriterade att besluta om någon EU-plattform kan man tycka. Den debatten fick nämligen strykas på grund av tidsbrist.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s