Antikmässan 2014

I fredags åkte jag på Antikmässan i Älvsjö. Hade sett fram emot det i flera månader och åkte från Västerås tillsammans med Anna och Helena. Väl framme försökte vi systematiskt beta oss igenom mässans montrar, med fokus på retroprylarna förstås. De lite äldre antikviteterna intresserade mig inte lika mycket. I vimlet syntes diverse tv-experter från Antikrundan, kulturministern och så ett helt gäng retrobloggare från hela Sverige. Varje år brukar en retrobloggträff anordnas och det var jättekul att få vara med på den i år. Spännande att träffa folk vars bloggar man följt ett tag, man har ju omedvetet byggt upp en bild om hur personen är. Det var uteslutande trevliga bekantskaper och framför allt kunniga. Begreppet retro rymmer mycket, någon är expert på barntyger, en annan vurmar för glasvaser och så vidare.

Efter nästan åtta timmar inne på mässan var jag relativt mör, men lycklig, och på kvällen begav vi oss till Årsta för att äta middag med ett gäng ur retrobloggnätverket. Verkligen en toppendag!

Vad köpte jag då? Innan mässan hade jag hoppats på att hitta lite roligt porslin med ovanliga dekorer, helst någon av de jag samlar på (Rosmarin, Viktoria, Ruta, Tim m.fl.) men utbudet var inte riktigt så brett som jag trott. Det gjorde dock inget, lyckades spräcka min budget ändå 🙂

20140219-213356.jpg

Klassikerna Berså, Spisa, Blå eld, Picknick och Mon Amie fanns det mycket av. Samlar inte på någon av dem dock… ännu.

20140219-213601.jpg

Min dröm, en stor golv-Paprikavas. Vasen till höger, en Spiral, skulle jag inte heller tacka nej till, men Paprikan är något extra. Fanns ett antal av dem på mässan och såg ingen som kostade mindre än 3000:-

image

Denna gula Luxus-lampa ”Texolux” hade jag siktet på redan innan jag kom till mässan. Jag har en röd och en blå likadan lampa, vore fint med en gul också. Dock avskräckte priset på 1300 kr, fick ju de jag redan äger för 2-300 kr styck. Å andra sidan har jag aldrig sett denna lampa till salu någon annanstans så lite kan jag väl gräma mig att jag inte köpte den.

image

Ett slags impulsköp… två Spiral-fat. Ingrid Atterberg för Upsala Ekeby. Egentligen borde jag köpt en vas ur denna serie då de är mycket mer lättplacerade än fat, men tror att dessa hittar sin plats i mitt hem också.

image

Läckra serien Polaris. Ögongodis. Dyrt.

image

IRA-brickor och Kold-burkar i en färgsprakande blandning.

image

Den här IRA-burken fick följa med hem. Har ju en matchande bricka sen tidigare. Signerad Ethel von Horn.

image

Det här är nog det köp jag är mest nöjd med. Ett Reptil-fat av Stig Lindberg. Matchar min turkosa köksvägg perfekt. När antikhandlaren väste ett surt ”okej då” på mitt sista bud när jag prutade visste jag att jag gjort en bra affär 🙂 Får dock lite dåligt samvete när jag prutar, vill ju att dessa handlare ska gå runt och finnas kvar också. Det är svindyrt att delta på mässan som utställare.

image

Fjärde köpet blev dessa snygga Gefle-assietter med dekoren ”Smide”. De var i nyskick så jag slog till på två stycken.

Och det var allt för denna mässa! Längtar redan till nästa!

En reaktion på ”Antikmässan 2014

  1. Hej, tror att mamma Gunvor hade en sådan här vas, inte så hög som den på bilden ser ut att vara. Undrar om den fanns kvar då vi ”delade”? Kanske Kerstin har den. Vi kan ju kolla…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s