Behöver vi kvinnor lyftas?

Kom just hem från en riktigt inspirerande kväll med kvinnliga karriärnätverket HERA. Är alltid glad och peppad efter dessa träffar, det är en ynnest att få umgås med drivna och ambitiösa tjejer i olika branscher. Dels ger det kontakter för framtiden, dels pushar det mig att våga mer och satsa på min egen karriär. Varje träff inleder vi med att berätta om något vi är stolta över. Just den biten är något jag utvecklat hos mig själv. Idag drar jag mig inte för att säga att jag är duktig på det jag gör. Jag har slutat vänta på att någon annan ska tala om att jag är bra.

TV4 var på plats och gjorde ett reportage inför Internationella kvinnodagen, så kanske syns jag i rutan nästa vecka. All cred till Erica och Johanna som startat och leder nätverket.

”Kvinnor måste lyfta varandra” är ett uttryck jag funderat en del på. Förutom att det är slitet känner jag inte riktigt att det stämmer in på mig själv. Vet att jag är kapabel att ta mig upp av egen kraft. Att då vänta på att någon ska ”lyfta” mig… njae. Däremot vill jag gärna inspireras av andras framgångar och delge mina erfarenheter. Och visst behöver man peppas ibland, allt går inte alltid ens väg. Men jag måste säga att sedan jag började tänka mer intensivt på att det är min egen insats som avgör om jag lyckas, har jag haft mycket mer flyt än tidigare.
Sedan är det inte så för alla, och inte heller ett statiskt tillstånd hos mig själv. Kvinnor förväntar sig generellt att få lägre löner än män, till exempel. Kvinnor investerar generellt sett inte den tid som krävs på arbetsmarknaden för att nå toppkarriärer och hämmas av samhällssystemets utformning – läs en bra artikel som förklarar detta här. Och otaliga är de gånger då jag upplevt att kvinnor ej deltagit i diskussioner på arbetsplatser och på möten i lika stor utsträckning som männen gjort. Detta stör mig. Därför tror jag nätverk som HERA kan vara ett sätt att motverka detta och jag är tacksam att få vara en del av det arbetet.

image

Bild från kvällens föredrag, lånad från Åsa

En reaktion på ”Behöver vi kvinnor lyftas?

  1. Gillar det du tänker, tycker och skriver. Jättekul med ledarskribentkursen och nätverket. Ang. ”kanske syns jag i rutan nästa vecka.” alltså denna vecka 10 ? i slutet / helgen (kvinnodagen) Vet du? Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s