S är inget vård- och omsorgsparti

Det kanske fanns en tid då Socialdemokraterna hade en stark politik för vård- och omsorg. Den tiden är i så fall förbi. Det blir tydligt när man läser det valmanifest som Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade idag.

I Aktuellt tidigare ikväll lyfte Andersson fram satsningen på traineeplatser inom vård och omsorg. Man ska alltså tvinga ut långtidsarbetslösa på sjukhus och äldreboenden. Känns lite som att de tänkt ”vad sjutton ska vi göra av de långtidsarbetslösa? Hm, många väljare har nog uppfattningen att det är för lite personal inom vården, så vi pressar in dem där!”
Problemet är att det knappast är så enkelt. Att vara vårdpersonal är inget yrke som passar vem som helst. Det kräver kompetens och motivation. Om det nu hör till våra viktigaste yrken kan det väl inte vara rimligt att framtidsbehovet av vårdpersonal ska täckas med icke-kvalificerade ungdomar? Är det så vi höjer kvaliteten inom äldreomsorgen? Vill vi bli omhändertagna av människor som är dittvingade snarare än att de brinner för vårdyrket? Tyvärr signalerar detta fördlag att vårdyrket inte ska ha den status det förtjänar. Och har man verkligen räknat med vad det kostar att handleda alla dessa personer? Det är nämligen väldigt tidskrävande.
(S) borde i stället börja med att förbättra arbetsvillkoren i de kommuner och landsting där de styr så att fler unga lockas att självmant söka vård- och omsorgsutbildningar.

Socialdemokraterna skriver vidare i sitt valmanifest att man vill öka resurserna till sjukvården. Om det handlar om generella statsbidrag till landstingen riskerar dessa att snabbt ätas upp. S vill satsa två miljarder totalt, för Västmanlands del innebär det 54 miljoner. Men samtidigt har hyrläkarkostnaderna ökat med 50 miljoner på tre år av socialdemokratiskt styre i landstinget. Fortsätter det i samma takt blir det inte många kronor kvar.

I valmanifestet kritiseras också New Public Management, men man är väldigt luddiga angående hur en ny styrmodell av vården ska se ut. Hittills har jag inte hört att någon, varken läkare eller politiker, presenterat ett reellt alternativ och har svårt att se hur S ska kunna trolla fram något på kort tid.

Inga besked ges i manifestet om vad som ska hända med vårdvalet – LOV nämns när det gäller äldreomsorg men inte när det gäller primärvård. Förhoppningsvis har man insett att det är en reform som fungerat väldigt bra och som patienterna är nöjda med. Inte heller kömiljarden nämner man, en framgångsrik Alliansreform som kortat vårdköerna. Däremot vill S garantera att man får cancerbehandling inom fyra veckor. Fine, men inget har hindrat dem att genomföra detta i de elva (tror jag att det är) landstingen där de redan styr.

Sjukvården är landstingsstyrd och äldreomsorgen kommunal. Men ser man till de statliga inslagen som ändå finns kan man konstatera att Alliansregeringen efter åtta år kortat vårdköerna genom statliga stimulansmedel, infört valfrihet för patienterna så att man ska kunna välja vårdcentral och nu även specialistvård över länsgränserna. Antalet vårdcentraler har ökat under Alliansens ledning. Antalet läkare och sjuksköterskor har blivit fler. Personligen gillar jag utvecklingen som sker inom Moderaterna, där många duktiga landstingspolitiker tagit taktpinnen för att förbättra vår sjukvårdspolitik. Och efter att ha läst Socialdemokraternas tunna löften på vårdområdet kan jag konstatera att konkurrensen inte är speciellt hård.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s