KD och Centern i Västerås spelar S rakt i händerna

Om man går till val på en sak, men gör något annat, riskerar man att straffas av väljarna. Mot den bakgrunden är det väldigt svårt att förstå hur Kristdemokraterna och Centerpartiet i dag tar risken och dumpar Västeråsalliansen för att i stället styra staden tillsammans med Socialdemokraterna.

Blocköverskridande samarbeten är i sig ingen ny företeelse på kommunal nivå, och kan ibland vara nödvändiga, men det stora sveket i dag består av att KD och C så tydligt innan valet sagt att man går till val tillsammans med Alliansen. En gemensam politik togs fram, löften gavs till väljarna. Innan valet kom det inga signaler om att styra ihop med S, det var Alliansen som gällde. Och det var mot Socialdemokraterna man riktade udden av kritiken mot den förda politiken. Det var med Alliansen man drev politik och kampanjade, på riksnivå, i landstinget – och i Västerås stad, under fyra års tid.

Standardargumentet från såväl S som C och KD när det gäller uppgörelsen är: ”Jo men titta vad duktiga är, vi tar faktiskt ANSVAR för Västerås när vi går ihop för att bilda majoritet!”.
Men – nej. Jag tycker inte det är ansvarsfullt, utan ganska fegt och girigt, att svika sina väljare på det här sättet. Självklart hägrar kommunalrådsposter, ordförandeskap i nämnder och annat trevligt som majoritetsstyre innebär. Självklart är det inte alltid jätteskoj att sitta i opposition, det kräver mycket ork och energi för att ladda om inför nästa val. Men det är fel att svika sina ideal och sina väljare av bekvämlighetsskäl.

Socialdemokraterna driver nu på riksplan en vänsterpolitik där man vill stoppa andra utförare än kommunala och landstingsdrivna inom välfärden. Skolor och vårdcentraler hotas. Vad händer exempelvis om kommunen nu kan säga nej till friskolor i Västerås? På vems sida står C och KD då?
S och MP vill på regeringsnivå göra det dyrare att anställa unga. Det drabbar även företag i Västerås. Skatter ska höjas. Att möta detta med en enad och vass opposition, från riksnivå och ner till lokalnivå, är därför viktigt. Risken med att spräcka Alliansen i Västerås är också att det sprider sig till fler av de större kommunerna som är strategiskt viktiga för Alliansen ska kunna hålla ihop på riksnivå. Jag är inte helt säker på att C och KD lokalt är medvetna om vilket högt spel de spelar. Glasklart är att de spelar Socialdemokraterna helt i händerna. S får maximalt utfall – de får leda ett majoritetsstyre, och som bonus får de en splittrad Allians.

Med detta konstaterat, ser jag ändå fram emot att vara med och driva och utveckla den lokala moderata politiken i Västerås. En dag eller två får man hantera besvikelsen. Sen är det kraftfull opposition som gäller. Moderaterna står upprätt när andra viker ner sig.

Annonser

En reaktion på ”KD och Centern i Västerås spelar S rakt i händerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s