Ska vi ha fler eller färre kommunpolitiker?

Jag hör till den sortens nörd som har en förkärlek för de där torra, vitala delarna av demokratin. Det finns en särskild tjusning i att sitta i en fullmäktigesal och lyssna till inlägg om nämndreglementen, att välja personer till förtroendeuppdrag man knappt visste existerade och att höra klubban falla.
Att delta på mitt första kommunfullmäktigemöte i Västerås ikväll kändes helt enkelt en smula högtidligt. Huvuddelen av mötet bestod av att välja folk till en herrans massa olika styrelse och nämnder.
Jag blev vald till 2:e vice ordförande i Fastighetsnämnden och det är jag superglad över 🙂 Kul med en ny nämnd och nya frågor att ta sig an, dessutom på en presidiepost – det hade jag sannerligen inte förväntat mig. Steg ett blir nu att läsa på så mycket som möjligt om mitt nya uppdrag.

20141020-222025-80425146.jpg

Inför denna mandatperiod har den styrande majoriteten valt att splittra några nämnder och skapa nya. Det innebär ett ökat antal politiker. Jag tycker generellt att kommunen ska ha färre politiker, inte fler. Förutom att det skulle spara skattepengar, anser jag att ju fler som ska in i maskineriet, desto större risk att politiker bestämmer saker som medborgarna bättre själva kan besluta om.
Därför är jag glad att Moderaterna yrkade på att minska antalet ledamöter i Förskolenämnden och Nämnden för idrott och friluftsliv. Känns vettigare om vi lägger skattepengar på förskolornas verksamhet än på förskolepolitiker. Socialdemokraterna gav inte heller något svar på varför det nödvändigtvis måste vara nio ledamöter i dessa nämnder. Sju borde vara fullt tillräckligt, tyckte vi.

Vänsterpartiet passade på att lägga sin första motion för mandatperioden. De föreslår att kommunen ska införa sex timmars arbetsdag. Har svårt att se hur det ska bli verklighet. Även om MP är för och delar av S också stödjer förslaget, så hoppas & tror jag knappast att C och KD som nu sitter i majoritet skulle gå med på en sådan radikal vänsterreform.

Fullmäktigemötet slutade ganska tidigt, framöver lär vi nog hålla på fram till 23.00 som är officiell sluttid. Min partikollega Jan berättade för mig att förr hade kommunfullmäktige ingen tidsgräns, då kunde mötena hålla på långt in på småtimmarna. Han berättade att på ett möte hade en vänsterpartist fått nog när klockan slagit 03.00 på natten. Vänsterpartisten gick upp i talarstolen, höll fram en sax och sa: Om ni inte slutar debattera nu så knipsar jag av mikrofonsladden!
Så kan det gå.

Ser fram emot nästa fullmäktige, då blir det kanske premiär i talarstolen också 🙂

20141020-222158-80518312.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s