Att välja partiledare

Igår nominerade Moderaterna i Västmanland både Anna Kinberg Batra och Peter Danielsson till uppdraget som partiledare för Moderaterna. Mer om själva nomineringen kan man läsa här. Bra att två personer nominerades, tycker jag. Sen vore det kul om fler moderater klev fram och sa att de kandiderar. Det skadar knappast om olika kandidaters profiler kommer fram tydligare och det blir en rejäl diskussion i vilken riktning Moderaterna ska fortsätta föras. Se på exemplet Centerpartiet, vars kandidater gavs stort utrymme i media att profilera sig på inför deras senaste partiledarval.

Men alla kan inte och somliga vill inte. Det förstår jag.  Moderater gör sällan något halvdant. Partiledaruppdraget kräver en enorm arbetskapacitet, erfarenhet och tålighet. Få pallar trycket. Något som blivit extra tydligt när Löfven gjort bort sig den senaste tiden med ”wrong papers”, kaos i EU-nämnden (något alla borde se, går det ens att göra en parodi på ett möte som är en parodi i sig?) och annat käbbel. Då inser man hur proffsig, påläst och kunnig Reinfeldt alltid var i alla lägen. 

Jag tycker det är viktigt att kommande moderatledare har potential att bli lika skicklig som Reinfeldt. Jag skriver potential, därför att det blir lätt så att man jämför de kandidater som finns med hur Reinfeldt var när han var i sitt esse och som mest populär. Det tog trots allt ett tag för honom att nå den stjärnstatusen.
Vissa lyfter fram egenskapen ”folkkär” som en önskvärd egenskap hos kommande partiledare. Jag tycker inte det är ett måste, det är trots allt allvarsamma Sverige vi pratar om. Hade humor och skojfriskhet premierats hade Göran Hägglund lyft Kristdemokraterna till högre nivåer. Nej, jag har faktiskt inget alls emot en stram partiledare – personen ska vara förtroendeingivande och kunnig först och främst. Det går så klart att kombinera med folklighet, men det måste vara äkta.

En ny partiledare bör framför allt uppmuntra att det förs en idédebatt kommande år. Moderaterna gjorde inte ett katastrofval, historiskt sett, men vi har en läxa att göra. Om vi återfår regeringsmakten är en fråga helt beroende av vår förmåga att analysera samhällsproblemen och hitta svar på dem utifrån vår moderata ideologi. Och sedan vara jäkligt tydliga med vilka våra svar är.

Eller som Fredrik Reinfeldt uttryckte det i sitt avslutningsanförande på partistämman när han blev vald till partiledare:
”Vi är inte ett parti i ideologisk kris, vi står samlade kring våra värden.
Vi är partiet för frihet, ansvarstagande, marknadsekonomi, rättsstat, privat äganderätt, frihandel, en begränsad statsmakt, låga skatter, fri företagsamhet, kunskap i skolan, samling kring familjen och de nära och de käras betydelse för tryggheten.”

Annonser
Postat i Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s