Tips till partier som söker ”samarbete över blockgränsen”:

1. Gå inte ut som central företrädare i valrörelsen och säg saker som att ”Alliansen begår väpnat rån mot samhället” (Margot Wallström, augusti 2014). Det kan tolkas som att ni vill allt annat än att samarbeta.

2. Låt inte ett renodlat vänsterparti med svagt väljarstöd få orimligt mycket inflytande över budgeten, för att sedan förvänta er att borgerliga partier ska vilja stötta en sådan politik.

3. Bryt inte praxis kring budgetreglerna knappt ett år innan valet, där ni tillsammans med SD bryter ut delar ur budgeten för att fälla regeringen. Säg samtidigt inte saker som ”Det är inte oppositionens uppgift att lotsa igenom regeringens budget” (Magdalena Andersson, december 2013) för att ett år senare vråla att det är det minsann visst.

4. Berätta för svenska folket innan valet hur ni har tänkt att regera och med vilka.

5. Skyll för Guds skull inte ifrån er på andra när ni misslyckas med att driva igenom er egen politik.

6. Försök svälja det faktum att ni inte längre utgör svensk politiks normalläge, och att alla andra därmed ska anpassa sig efter er.

Annonser
Postat i Okategoriserade

2 reaktioner på ”Tips till partier som söker ”samarbete över blockgränsen”:

 1. 1: Well, point taken. Jag köper det.

  2: Om högerpartierna hade varit beredda att samarbeta när de bjöds in till detta, så hade kanske inte V fått det utrymmet. Om man nu som litet, borgerligt parti vill influera politiken även när en själv inte sitter i regeringsposition, så ska man kanske inte låsa sig så grovt till moderaterna att man inte ens kan tänka sig att *försöka* hitta samarbetspunkter.

  3: Återigen poäng. Jag tycker att det finns en skillnad, i och med att agerandet i våras inte utlöste en regeringskris med enorma konsekvenser för landet, och i och med att Sd i det nu uppkomna läget har lovat att försöka fälla varje regering som inte går dem till mötes i sin extrema invandringspolitik. Men fine, poäng i att ser man praxis som viktigt är det inte helt rimligt att bryta den själv.
  (Vill dock poängtera att om högerpartierna hade varit beredda att samarbeta kring budgetens utformning, så hade det varit sin, och inte ”regeringens”, budget man röstade på)

  4: Jag tycker att det finns en poäng i att inte lämna sådana besked redan innan valresultatet. Vi röstar på partier, som i mån av sitt röstantal får möjlighet att styra politiken. Det här gör politiken mycket mer flexibel och möjlig att anpassa sig till världens omständigheter. Alternativet, som det tycks, är att vi i slutändan får 2 eller 3 politiska riktningar att välja på, och det är i förlängningen ganska ohälsosamt för politiken. Om partierna vill kan de ju såklart sluta sig samman i förväg, men en av de absolut äckligaste tendenserna i modern svensk politik är blockpolitikens solidifierande.

  5: Alltså, skylla ifrån sig och skylla ifrån sig. Världen är komplex, och saker samspelar. Om S och Mp samarbetat med Sd hade de fått igenom budgeten, men också tvingats gå med på en inhuman invandringspolitik, vilket inte hade varit okej (och inte hade uppskattats av partiernas väljare). Det är ett val man var tvungen att göra. När man dessutom, i egenskap av största och regeringsbildande parti, har bjudit in andra partier för samtal, och dessa andra partier vägrar samarbeta, så kan man knappast sägas bära hela det ansvaret själv. En del ansvar är ens egna, men har man nu, som regeringen tydligt gjort, varit samarbetsvilliga och de på andra sidan vägrat, så är faktiskt i alla fall en del av ansvaret också övriga partiers. Det är ett delat ansvar, inte enbart Socialdemokraternas.

  6: Klart att inte alla andra ska anpassa sig efter dem – Men det har ju aldrig heller varit kravet. Det har efterfrågats samarbete, att anpassa sig efter varandra. I det parlamentariska läge Sverige hamnat i, där ingen av de åtta sidorna haft fullständigt mandat att föra sin politik, är det vad som hade behövts – Samtal, samarbete, och ömsesidigt förhandlande. Något som också hade varit mycket lättare utan blockpolitiken, men som omöjliggjorts av de mindre högerpartiernas oförmåga till anpassning till att Alliansens politik inte längre uppskattats av folket.

  Sammanfattningsvis:
  – Sluta skyll på en, när ansvaret är delat.
  – Den solida blockpolitiken är dålig för Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s