Omtumlande dagar

Lite överväldigad över responsen jag fick på mitt förra inlägg som skrevs i all hast under budgetkaoset. Kanske är det då man författar de bästa inläggen, för hittills har över 3800 personer läst det. Så många brukar det inte vara som läser mina blogginlägg 😉

Hur som helst är det svårt att landa efter den gångna veckan. Det har inte riktigt sjunkit in att det snart är valrörelse igen. Skulle just till att trycka nya numret av vår medlemstidning, men plötsligt blev hela tidningen väldigt inaktuell i samband med beskedet om extra val. Det som skulle fokusera på valanalys och reflektion fick plötsligt ändras till pepp och ny motivation. Surrealistiskt. Samtidigt finns det ju där i en, suget efter att ta revansch och faktiskt visa att den här gången är det förmågan till ledarskap och ansvar som blir avgörande. Spelteorier finns det just nu tusentals av,  men antalet reella regeringsalternativ är fortfarande väldigt få.

Mitt i allt detta gjorde jag premiär i talarstolen på kommunfullmäktige i torsdags. Ärendet handlade om en gemensam värdegrund för Västerås stad. En sådan sak kan man ju tro ska föregås av lång bearbetning och ordentlig förankring om det nu ska vara någon mening med det – men icke. Kommunledningen var ivrig om att vinna en tävling för bästa kommun och då måste man ha en värdegrund. Så då lät man ett gäng chefer enas kring ett förslag och la hastigt fram det till kommunstyrelsen. Utan någon beredning i styrelser och nämnder. Förslagets inledningsmening ”Alltid bästa möjliga möte” påminde mer om en reklamslogan för en konferensanläggning än en kommunal värdegrund vilket en partikollega så klokt påpekade.

Ibland brukar man diskutera var gränsen går mellan vad som är en politisk fråga och en tjänstemannafråga. Värdegrundsdiskussioner anser jag i högsta grad vara något som bör diskuteras bland de folkvalda. Om inte de personer som ska representera Västeråsarna har fått vara med och tycka till – hur mycket respekt har man då visat? Om ingen fått vara delaktig i en värdegrund som beskriver delaktighet som viktigt? Jag anser det vara höjden av ironi. Kul att lokaltidningen VLT valde att citera mitt premiärinlägg i fullmäktige, se bild nedan. Den S-ledda majoriteten kunde inte försvara hanteringen och fick backa. Känns skönt att kunna påverka. Ett dåligt beslut mindre, så här långt alltså.

referat

Gjorde även ett ytterligare inlägg längre fram på kvällen. Då handlade det om bostäder. Folkpartiet hade föreslagit att det kommunala bostadsbolaget Mimer ska bygga 200 lägenheter per år, och för att ha råd med detta föreslogs en nyemission och sänkt avkastningskrav. Att Mimer ska bygga mer tycker jag är bra (staden har bostadsbrist och behöver då använda sig av det egna bolaget), att finansiera detta på det sätt som föreslogs mindre bra – i synnerhet eftersom Mimer själva ansåg sig klara finansieringen ändå. Nej, det är inte främst pengarna det handlar om här utan om markanvisningarna. Var ska det byggas? Mimer måste bygga i hela staden och inte enbart ges förtur framför andra byggherrar innanför cityringen. Mimer är en viktig aktör men inte den enda. Det finns fler som vill bygga hyresrätter i Västerås bara det planeras mark. Detta ser jag fram emot att jobba för i Fastighetsnämnden framöver.

pellan

Nu är det dags att bege sig mot Västerås slott för det traditionsenliga glöggminglet med landshövdingen!

Annonser
Postat i Okategoriserade

En reaktion på ”Omtumlande dagar

  1. Så mycket bättre…återbäring på ditt engagemang, kan det väl sällan bli. Möjligen i Fastighetsnämnden. Jag är så stolt över dig! Hoppas du skålade med landshövdingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s