Bostäder åt folk eller åt hackspettar?

Bostadsdebatten i Västerås har tagit fart och det är bra. Blir dock lite förundrad över S-styrets strategi. I måndags skrev jag, Elisabeth och Fredrik ett svar till Lars Korkman (S) och Amanda Agestav (KD) på deras mycket märkliga artikel som finns att läsa här, och vårt svar finns här.
S-styret verkar tycka att det finns för många aktörer på bostadsmarknaden i Västerås. Jag anser att det är alldeles för få. Västerås stad ordnade nyligen en stor workshop med ett helt gäng inbjudna byggherrar, tjänstemän och politiker. Det tydligaste beskedet från dagen var att kommunen måste bli mycket bättre på att gynna de små aktörerna. Idag har vi ett fåtal jättar som bygger det mesta. I Fastighetsnämnden har jag drivit på om att vi ska ha färre detaljkrav i våra upphandlingar just för att fler aktörer ska kunna delta. Fler växande företag ger som bekant fler jobb.

Därför är det så märkligt hur S-styret argumenterar när vi ifrågasätter varför de motverkar konkurrens på bostadsmarknaden. Moderaterna ifrågasatte alltså varför det kommunala bolaget fick attraktiv mark i city utan att någon annan aktör fick chansen. S-styret svarar med att anklaga oss för att: 1. Motarbeta det kommunala bolaget och 2. Vara emot hyresrätter.
Det är nästan löjligt, vi har tydligt ställt oss bakom målet att en tredjedel av det som byggs i Västerås ska vara hyresrätter, en tredjedel ska vara bostadsrätter och en tredjedel äganderätter.

På riksnivå har många uppmärksammat bostadsministern Mehmet Kaplans utspel på DN Debatt igår. Och massor av repliker har publicerats på nätet. Som sagt, bostadsdebatten börjar bli rejält het nu. Själv sällar jag mig till den rätt stora skaran kritiker som finns mot Kaplans bostadspolitik, eller snarare icke-politik. Som så många vänsterpolitiker skyller han på marknaden – trots att byggandet och hyrorna är hårt reglerade. Ett plus dock för att han tar upp frågan om att öka konkurrensen och underlätta för mindre företag att få kommunala markanvisningar. Men i övrigt är det tunt. För att snabba på byggprocessen måste man våga ta i frågor som bullerregler, strandskydd, riksintressen, naturreservat och fornlämningar. För att snabba på flyttkedjorna måste man våga ta i frågor som hyresregleringar och flyttskatt.

På senaste nämndmötet behandlades en detaljplan över ett område i Västerås. Flera sidor upptogs av en redovisning av hur nybyggnation skulle påverka gamla tallar och hackspettar negativt. Träd och fåglar i all ära, men vi talar om en stad – inte en skog – som har skriande bostadsbrist. I min värld är det värt att offra några gamla tallar och att en och annan hackspett får flytta på sig om vi kan skaffa fram fler bostäder åt människor som verkligen behöver dem.

Annonser
Postat i Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s