New York-tips del 1: Att äta sig lycklig och lite till

Hemkommen från världens näst bästa stad (efter Västerås) känner jag ett visst behov av att skriva av mig lite om min och J:s drömresa. För det var verkligen en sådan, allting flöt på, vi åt gott, bodde bra, shoppade mycket och upplevde ännu mer.

newyork

Jag tycker New York är ett resmål som passar nästan alla, för utbudet av mat, hotell, boende och aktiviteter är så enormt stort och stadsdelarna ser så olika ut att det känns nästan omöjligt att ha tråkigt här. Vi bodde i Midtown, superpraktiskt och nära till allt, men inte lika mysigt som West Village och Greenwich. Där vill jag nog bo nästa gång. 2012 bodde jag på Upper West Side, men då var å andra sidan hela nedre Manhattan i princip avstängt på grund av stormen som brutit ut.

nyc

Vårt hotell var i alla fall tipptopp. Homewood Suites by Hilton hette det, helt nybyggt, öppnade i somras och rummen var därför oerhört fräscha. Vi valde att betala lite extra för att få balkong, hade en föreställning om att vi skulle sitta där om kvällarna, dricka Prosecco och känna oss lite som om vi befann oss i en film. I verkligheten var det svinkallt och balkongräcket så pass högt att man mest bara såg ut över en byggarbetsplats.
Nåväl, balkongen var jättestor och det var ju kul att kunna titta ut från rummet och föreställa sig hur underbart det hade varit att sitta där i solen.
En trevlig bonus med hotellet var att de bjöd på middag måndag-torsdag, inklusive viner & öl. Inga delikatesser men en helt okej buffé, det gjorde ju att man kunde spara in på middagsmaten de dagarna och brassa på ute övriga kvällar.

roosevelt

Mycket är dyrt i New York men gratisnöjen ska icke underskattas. Köper man tunnelbanekort för en vecka får man åka gratis linbana över till Roosevelt Island. Där finns inte mycket mer att göra än att strosa längs vattnet, kanske köpa en Cola på den lilla turistbyrån och bara andas en stund när man behöver ett break från trängseln och folkvimlet.

dylans

Ska man ändå åka linbanan kan jag tipsa om att passera Dylan´s Candy Bar på 1011 Third Ave, 60th St. Om man är det minsta intresserad av godis alltså. Herre Jesus, den butiken får Pippi Långstrumps berömda scen i godisaffären att verka fjuttig i jämförelse. Godis i alla färger och former från golv till tak. Varning för att ta med sig kids in hit, de vill nog aldrig någonsin komma ut igen. Särskilt billigt är det inte heller. Själv köpte jag choklad med kakdeg inuti, och en rosa godisautomat i miniatyr.

milkcookies

Apropå kakdeg. Det här stället är en riktig pärla. Milk and cookies, ett mysigt litet bakery i mysigaste stadsdelen, på 19 Commerce St. Jag hittade hit via guideboken ”Ett annat Manhattan” (för övrigt en riktigt bra guidebok, låna den på bibblan!) som rekommenderade en Bacon Chocolate Chip Cookie. Den smakade okej, men kakan med mjölkchoklad som jag också provade – den var helt fantastiskt god. Till kakorna serverades ett glas iskall mjölk.

 

På min favoritgata, Bleecker Street, ligger ett ställe du inte får missa om du åker till New York. Molly´s Cupcakes. Det är lätt att missa då deras skylt inte syns så tydligt, men spana efter en gul fasad och skylten ovan som upplyser om att leoparder är välkomna in. Nöj dig inte med att köpa bara en sort, det finns så många roliga. Deras Sea Salt Chocolate Caramel Cupcake är godast i världen.    Brunch hör till sådant jag sällan gör under vanliga helger men nu blev det äntligen av och J lotsade mig till 230 Fifth. Jag har egentligen inte så höga krav på en brunch, så länge det finns rejält med pannkakor och lönnsirap är jag nöjd. Här fanns massor av annat gott också, en särskild omelett-kock och en hink, inte en burk, med Nutella… Efter maten kilade vi upp på taket där man kan stå och posera framför Empire State Building hur länge som helst.   Jag älskar hamburgare! Det blev ett antal under denna resa. Bäst av alla var den som serveras på australiensiska Ruby´s Café, 219 Mulberry St. i Nolita. Huuur gott som helst. Extra plus för att deras pommes frites är friterade i tryffelolja. Ett perfekt ställe för lunch eftersom det ligger ett stenkast från all bra shopping i Soho.
En annan god burgare finns på Spotted Pig (314 West 11th Street) som även har en Michelinstjärna. Litet minus dock för att deras pommes frites var smala som snören och därmed något svårätna. Den prickiga grisen låg i mitt favoritområde och alldeles i närheten låg Carrie Bradshaw i SATC berömda trappa. Gjorde förstås en sväng förbi där, själva trappan får man inte beträda men det gick bra att fota mot att man skänkte en slant till New Yorks hemlösa katter och hundar. 

Shake Shack gör också väldigt goda burgare, går man över Brooklyn Bridge så kan man passa på att promenera vidare till en av deras restauranger i Brooklyn. Finns en vid Times Square också men det var alltid megafullt när vi passerade. En annan bra kedja är Five Guys (finns även på Times Square) – de har väldigt goda milkshakes och ett smidigt beställningssystem där man väljer helt fritt vad man vill ha på sin burgare.

En restaurang vi hade en del förväntningar på var Balthazar på 80 Spring St. Franskt ställe som var rätt stimmigt. Jag åt räkcocktail, moules frites och warm chocolate cake. Maten och servicen var bra men vi tyckte nog att Il punto (507 9th Ave), ett italienskt ställe nära vårt hotell i Midtown var snäppet vassare, lite lugnare och lite mer prisvärt. Dit går jag väldigt gärna igen. 

 

Godaste guacamolen fanns på Dos Caminos (finns på flera ställen i stan) men både jag och J tyckte nog att deras tacos inte riktigt tog oss hela vägen till Mexico. Däremot blev jag galen i hummern på Luke´s Lobster. Ett av deras ställen ligger vid Wall Street och passar bra att passera om man t.ex. ska åka färjan (som är gratis) över till Staten Island, eller besöka Ground Zero och One World Trade Center. Hummer i korvbröd – så kallade Lobster Rolls – är farligt gott. Synd bara att den tar slut så fort, känns sådär att betala 17 dollar och inte bli mätt.  

 Är man köttätare är ett besök på ett steakhouse ett måste, vi provade West Side Steakhouse på 597 10th Avenue som nog serverar bland de mer prisvärda biffarna på Manhattan. 

På 13 E. 37th St. hittar du Café China. Ser inte mycket ut för världen men stället har en Michelinstjärna och det är inte för inte. Jag bodde i Peking 2007 och den mat jag åt där har jag letat efter sen dess men inte funnit någon annan stans. Förrän nu. Smakerna på denna restaurang tog mig raka vägen tillbaka till en liten gata i Wangjing där jag brukade äta middag som 19-årig språkstudent i världens folkrikaste land.
Som brukligt är i Kina fick vi väldigt mycket mat på Café China och för första gången någonsin bad jag om en doggybag. På en Michelinkrog! Men det var ju så himla gott. Priserna avskräcker en inte heller.

Sista kvällen åt vi på thai-vietnamesiska restaurangen OBAO på 647 9th Ave som jag också varmt rekommenderar. Testa deras calamaris, jag vet inte vad de lagt i såsen men den var fruktansvärt god.

Just det! Träffade Susanna Kallur på flygplatsen också. Hon ville så himla gärna ta en selfie med mig, och det kunde jag ju inte neka henne 😉

Så, det var alla tips för idag. Återkommer med fler rapporter från The Big Apple till veckan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s