Kvotering eller demokrati?

Kommunfullmäktige pågår. Hämtar andan efter en lång, intensiv och ideologisk debatt. Folkpartiet föreslog i en motion att kommunstyrelsen ska säkerställa jämställdheten i de kommunala bolagsstyrelserna. Det kan inte tolkas som något annat än att man vill införa könskvotering. Hur detta skulle ske i praktiken är oklart. Partierna nominerar idag utifrån valresultatet sina kandidater till bolagsstyrelserna, som sedan fullmäktige väljer. Det vore därför djupt odemokratiskt (och mycket sannolikt i strid med kommunallagen) att låta kommunstyrelsen köra över dessa nomineringar för att uppnå en viss procentenhet i könsrepresentation. 

Det är, och ska vara, upp till partierna att jobba med sin representation. Jag tycker att Moderaterna i Västerås har en bra blandning av olika erfarenheter och kompetenser. Vi kvoterar inte utifrån kön, ålder, etnicitet eller annat som man själv inte kan påverka. Men vi lyckas ändå tillsätta såväl män som kvinnor, svenskfödda såväl som utlandsfödda, yngre som äldre, på olika poster. Moderaterna har inget att skämmas för – det har däremot alla de partier som i fullmäktige argumenterade för att det är ”nödvändigt med ingrepp i demokratin” för att uppnå jämställdhet på papperet. Socialdemokraterna blev dessutom rejält sura när jag påpekade att Moderaterna var det parti som först bildade ett politiskt kvinnoförbund och att den första kvinnliga talmannen var moderat.

Hycklaren nummer ett i debatten var Staffan Jansson (S) som beklagade att den kvinnliga representationen i Mälarenergis styrelse endats uppgick till 35 procent, den borde vara minst 40, tyckte han. Då vore väl det mest rimliga att Jansson tar sitt ansvar och avgår med omedelbar verkan för att låta en kvinna ta hans plats? Men icke. 

Det återstår att se vilka medel kommunstyrelsen tänker tillämpa nu när motionen är bifallen. Märkligt också att Kristdemokraterna ställde sig bakom motionen eftersom jag alltid sett deras partiledare Ebba Busch Thor som en hårdnackad kvoteringsmotståndare. 

Nej, nu är det dags att återgå till fullmäktige. Har ställt en interpellation med anledning av kommunens regelverk som säger att bara två färger är tillåtna på tälten för stadens torghandlare. Har inte fått något svar trots att interpellationen lämnades in för flera veckor sedan. Så troligtvis blir det ingen debatt om detta ikväll.

  

Annonser
Postat i Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s