Ladugårdar, finstolar och skattepengar

Lagom mör efter ett 10-timmarspass med Fastighetsnämnden. Vi ägnade förmiddagen åt att åka runt i Västerås och studera och få information om hur olika pågående byggprojekt fortlöper. Det är så roligt att se staden växa fram och att genom nämnden följa hela processen från idé till färdigt hus. Dock är inte allt riktigt lika roligt ska väl tilläggas, vi åkte nämligen till Gäddeholm där kommunens ladugård för 50 miljoner håller på att byggas. Det skär lite i hjärtat ärligt talat när man gör sådana felprioriteringar. Har bloggat om det förut här.

  
På nämndsammanträdet blev det som brukligt långa diskussioner om markanvisningar. Krångla inte till det är mitt budskap och den linje jag försöker driva. Ju mer krångel desto mindre blir byggt. Det är nog med regleringar som det är. Bygg inte si, bygg inte så, säger regelverken. Bygg inte för mycket för då är det träd som måste sparas för att insekter ska bevaras. Bygg inte för högt för då säger Luftfartsverket nej. Bygg inte åt ena väderstrecket för då blir gården för skuggig. Bygg inte parkeringarna framför huset för då ”dominerar det stadsbilden”. Oh well. 4000 bostäder på 4 år, som är stadens mål, kommer kanske att kräva ett och annat träd och en och annan skuggsida.

På temat skattepengar som slinker iväg på onödigheter så fick vi på dagens möte redovisat för oss att kommunen spenderat 350 000 kronor på att klä om 54 stolar i ”finrummet” i Stadshuset. Om stolarna är utslitna kan man nog hitta billigare alternativ än att klä om dem, tänker jag. Skulle gladeligen kunna bistå med att ropa in ett gäng fina stolar på auktion för en rimligare peng. Motiveringen till att lägga denna summa på stolarna? Om amerikanska ambassadören kommer hit ska det se snyggt ut. Hmm… ambassadören kan nog nöja sig med att sitta på en gustaviansk stol från Effecta också, men vad vet jag. Han kanske kommer hit oftare än jag märkt av? Nej ärligt talat – kommunen står inför kärva ekonomiska tider och då är det inte dumt att vända på varje krona som inte kan betraktas som en nödvändig investering. För att få in mer pengar till staden lade jag förresten ett förslag idag på nämnden om att sälja några byggnader som kommunen äger och som står tomma. Återstår att se om S-styret vill bifalla förslaget. 

Annonser
Postat i Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s