Jobbfientligt fack och bostadsfientlig hyresgästförening

Läser i kårtidningen Ergo om hur Folkes livs i Uppsala inte får ha nattöppet, trots att de anställda vill detta och efterfrågan finns bland kunderna. Studenter kan som bekant ha en annan dygnsrytm (läs: pubrundor, sovmorgnar och fem timmars schemalagd tid i veckan-kurser, been there, done that) och då är det inte orimligt att komma på idén att köpa ett paket makaroner klockan två på natten. Men facket säger nej och hänvisar till att ”det inte är nödvändigt ur samhällssynpunkt”, och att butiken ”redan har stans längsta öppettider”. Dessutom kan det vara ohälsosamt att jobba natt. Att det skulle kunna leda till fler jobb, det struntar man i. Och det är det som gör mig så upprörd. Om man påstår sig värna arbetare, borde man väl jubla åt alla försök att minska arbetslösheten? Det måste väl vara tusen gånger bättre att jobba natt i en matbutik än att gå arbetslös?
Och den paternalism som facket visar prov på är så oerhört tröttsam. Varför ska facket ens ha synpunkter på hur länge en affär har öppet eller när folk borde handla sin mat? Vill Handels även återgå till 60-talets förbud mot att ha öppet på kvällar och söndagar? Samma argument hördes ju då – stackars anställda som får jobba kvällstid. Nu råkar det vara rätt populärt att jobba obekväm arbetstid inom Handels därför att ob-ersättningen är hög (särskilt jämfört med restaurangbranschen). Vi människor är olika och vissa trivs bra med att jobba andra tider än normen. Men för facket finns bara plats för ett synsätt, en norm, en tanke. Det är verkligen sorgligt.

En annan stor organisation som påstår sig stå på vanligt folks sida är Hyresgästföreningen. De driver en kampanj som heter Fler hem.
Nu har det kommunala bolaget Salabostäder bestämt sig för att sälja en del lägenheter ur sitt bestånd för att ha råd att bygga nytt. Ett ganska vanligt sätt att få loss kapital inom byggbranschen. Man räknar med att bygga 58 nya lägenheter. De lägenheter som säljs får nya ägare och totalt ökar alltså antalet hyresrätter i Sala. Bra eftersom det råder bostadsbrist i kommunen, kan man tycka. Men Hyresgästföreningen slår bakut och protesterar. Ojar sig om att detta skapar oro hos hyresgästerna, trots att de är garanterade att få bo kvar. Trots att detta är nödvändigt för att – just det, skapa fler hem.
Hur tror Hyresgästföreningen att man ska ha råd att bygga nytt om man inte får loss kapital? Det är så ohederligt att driva en kampanj för fler bostäder ena dagen, för att andra dagen motarbeta konkreta förslag för just detta. Hyckleri är vad det är. Och för övrigt är det fel att kalla det ”utförsäljning” när det är en försäljning det handlar om. Att ”sälja ut” är att rea ut något, skillnaden är stor men tyvärr brukar även medierna, som SVT i det här fallet, ha svårt att skilja på dessa begrepp.

Fler jobb och fler bostäder är två av våra största samhällsutmaningar. Därför är det så anmärkningsvärt att två av de största aktörerna på arbets- och bostadsmarknaden helt missar målet. De arbetslösa och de bostadssökande är förlorarna när fack och hyresgästförening får bestämma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s