Tomter, tält och sex timmars arbetsdag 

Kommunfullmäktige pågår. Kunde inte hålla mig borta från talarstolen ikväll heller. Kvällens största debatt handlade om höjningen av priset för att friköpa sin tomträtt. Västerås har över 5500 tomträtter. En socialistisk kvarleva från 60- och 70-talet när kommunen ville ha kontroll över marken, därför tillät man folk att bara bygga sina hus på tomter som ägdes av kommunen som de sedan fick betala hyra för. Möjlighet att köpa loss sin tomt finns men nu ska priserna chockhöjas. För en familj på Hamre handlar det om en höjning med flera hundratusen kronor. Vi moderater är det enda partiet i kommunfullmäktige som står upp för husägarna och inte vill se några chockhöjda priser. Det är ju husägarna som skött om tomten, betalat anslutningsavgifter för vatten och värme en gång i tiden, samt betalat höga hyror genom alla år. Jag tycker det är bra om fler får äga sin tomt och ser inget egenvärde i att kommunen äger marken när det inte finns någon annan potentiell köpare än husägaren. Skrev en debattartikel om detta nyligen i VLT, den kan läsas här.

Var också uppe och debatterade sex timmars arbetsdag, ett förslag från Vänsterpartiet som vill införa detta inom stadens äldreomsorg. Finns ca 2000 goda argument varför detta inte bör införas, men några av de viktigaste är:

1. Finansiering saknas helt, äldrenämnden går redan med underskott. Naivt att tro att sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inte skulle kosta massor med pengar.

2. Sverige har idag få kvinnliga chefer och VD:ar jämfört med andra länder, detta beroende på att kvinnor jobbar färre timmar än män. Du når inte toppositioner genom att jobba mindre. Alltså skulle en arbetstidsförkortning inom kvinnodominerade yrken öka ojämställdheten. 

3. Det är i grunden en fråga mellan arbetsmarknadens parter, inte för politiska beslut. 

Slutligen hade jag tillsammans med Caroline Högström och Jesper Brandberg ställt en interpellation om det märkliga beslutet att förbjuda torghandlare att ha andra tältfärger än vita och grönvita. Efter många turer tillåter kommunen nu även andra färger, en liten men viktig seger för friheten.

Rundar av med en fin bild från Strömsholms slott, jag var där i förmiddags och kampanjade i Moderaternas monter på hästtävlingarna som pågår fram till söndag. Ett jättetrevligt arrangemang, är man det minsta hästintresserad kan jag varmt rekommendera att åka dit. 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Tomter, tält och sex timmars arbetsdag 

 1. Några funderingar. 1. Ang. tomträtterna. Alliansen och Moderaterna pratar ofta om att marknaden ska sköta prissättningen och att staten ska hålla sig utanför, är det då inte rimligt att tomterna säljs till marknadspris istället för att subventioneras för husägarnas skull?
  2. Ang. sex timmars arbetsdag. Kommunen är i slutändan beställarna av tjänsterna och i många fall även arbetsgivarna inom äldrevården. Är kommunen således inte en del av ”arbetsmarknadens parter” och har därmed all anledning till att ha ett finger med i spelet när det kommer till de anställdas arbetsmiljö.

  1. Hej Bob!
   1. Inte i det här fallet eftersom det inte kan jämföras med en ”vanlig” marknad. Det finns ju bara en potentiell köpare till tomten, husägaren. Och husägaren har ju redan betalat de dyra avgifterna för att dra vatten, värme m.m. samt en hyra som är dubbelt så dyr som t.ex. Göteborgs.
   2. Det var mer en reflektion över att fackförbunden genom historien velat ha produktivitetsökningarna i form av lön och inte i form av arbetstidsförkortning. Självklart har kommunen all anledning att värna om de anställdas arbetsmiljö, men arbetsmiljö och arbetstidsförkortning är inte samma sak. Förmodligen ger en god arbetsmiljö förutsättningar att arbeta heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s