900 000 skäl att inte rösta på Miljöpartiet i nästa kommunval

I dagens VLT riktar jag skarp kritik mot kommunalrådet Magnus Edström (MP). Han har, i egenskap av ordförande i fastighetsnämnden, på eget bevåg beslutat att kommunen ska betala 900 000 kronor till en företagare på Björnön. Här kan ni läsa hela artikeln.

Beslutet är galet av flera skäl. Dels är det olagligt att gynna en enskild näringsidkare på det här sättet. Edström hävdar att han gjorde utbetalningen efter stämningshot – vad sänder det för signaler? Hota kommunen med stämning så får du en miljon kronor om du slutar bråka?
Edström hävdar också att det finns ett muntligt löfte från en tjänsteman på fastighetskontoret om att företagaren på Björnön ska slippa konkurrens från andra företagare. Ett sådant löfte är lika galet som beslutet om utbetalningen, anser jag. Kommunen ska behandla alla näringsidkare lika.
Edström hänvisar även till planprogrammet för Björnön, men där står det om flera olika alternativ för Björnöns utveckling, det står inte bara om ett enda alternativ. Och som Edström själv påpekar är det inget juridiskt bindande dokument.

Utöver allt detta är jag väldigt kritisk mot att Magnus Edström tog beslutet på egen hand, utan att sammankalla vare sig presidiet eller nämnden, trots att vi alla var samlade i kommunfullmäktige dagen efter Edströms beslut. Han informerade inte ens mig som är 2:e vice ordförande i nämnden vilket är anmärkningsvärt. Anmärkningsvärt dåligt! Edström hävdar att det var brådskande, men det här ärendet har uppenbarligen varit en långdragen process med många turer fram och tillbaka. Hur kan det då plötsligt bli akut att göra en miljonutbetalning? Då är det väl än viktigare att förankra beslutet ordentligt? Men nej, Edström körde solo den här gången och det var ett stort misstag.

Ärendet har till råga på allt mörkats för fastighetsnämnden genom att det inte anmälts som ett ärende förrän nu, nästan tre månader sedan beslutet fattades. På förra nämnden togs frågan upp muntligt som en informationspunkt, utan att vara inskrivet på den utsända dagordningen, sist av allt då vi egentligen skulle ha avslutat mötet efter 3,5 timmars nämndmöte och många andra tunga ärenden avklarade. Jag och Folkpartiets ledamot Jesper Brandberg protesterade såklart mot beslutet och hanteringen av det.

Det här är – tyvärr – en oerhört ansvarslös hantering av skattebetalarnas pengar som jag hoppas slippa få uppleva igen. Det här beslutet vill jag nu överklaga och få rättsligt prövat. I övrigt känner jag mig mer sporrad än någonsin att i opposition granska vad den S och MP-ledda majoriteten i kommunen egentligen pysslar med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s