En hälsning från policyträsket

Kommunfullmäktige pågår. Under detta fullmäktige har en policy för gemensam värdegrund och en policy för chef- och ledarskap debatterats och klubbats. Säkert bra grej, det där med gemensamma värdegrunder, om det nu inte vore så att i princip alla förvaltningar och kommunala bolag redan har egna värdegrunder som är framtagna och inarbetade. Jag är skeptisk till varför det behövs en ny utöver de värdegrunder som redan finns. Att den föreslagna värdegrunden i sig låter som en slogan för en konferensanläggning gör det hela inte mycket bättre. Men tydligen behövs det en värdegrund för att vinna någon tävling kommuner emellan, Kommunkompassen heter den visst. Kul med tävlingar men kommunfullmäktige har mer angelägna saker att lägga sin energi på kan jag tycka. Till exempel stora budgetunderskott i kommunens ekonomi.

Och bara ikväll är det hela nio ärenden på dagordningen som handlar om nya policys, program, riktlinjer, handlingsprogram och direktiv. Vissa dokument är det lagkrav på att ha, men ingen verkar reflektera över det stora träsk av styrdokument som har uppstått. Vem har koll på hur många som finns och om de följs? Vem vet vilka dokument som är aktuella och vilka som strider mot varandra? Nej, hädanefter kommer jag vara en vakthund som kommer att skälla högt när nya fluffiga dokument tas fram. Någonstans måste man sätta stopp.

  

Annonser
Postat i Okategoriserade

En reaktion på ”En hälsning från policyträsket

  1. Jag håller med!”… ingen verkar reflektera över det stora träsk av styrdokument som har uppstått…” Bra med vakthundar, som dessutom kan beskriva varför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s