Retrobloggarnas julkalender: Lucka 19

Så var det dags att öppna min lucka i Retrobloggarna julkalender. En rolig tradition där vi som bloggar om retroprylar turas om att skriva ett inlägg med jultema varje dag i december fram till julafton. 

Det finns två julsaker jag suktat efter i flera års tid. Jag har letat, grävt och rotat på varenda loppis jag besökt men gått bet. I år kände jag att nä, det blir ingen jul utan Julduken med stort J och Glöggrytan med stort G. Så jag kröp till korset och gjorde vad en samlare till slut oftast får göra när man inte finner det man söker – hostade upp slantarna och budade hem grejerna på Tradera. 

  
Glöggrytan med stort G, är denna skönhet av Anita Nylund för Jie. Har inte sett den kallas för något speciellt namn, men åh vad jag gillar den. Vet inte heller årtal för tillverkning men någon annan kanske vet? 

  
Till glöggfikat passar den i alla fall perfekt på bordet. Har matchat med två blå glöggmuggar, också från Jie, och små skedar i Nilsjohans serie Pastella. 

  
Drömköp nummer två som blivit verklighet i år är duken ”Julköping” av Kajsa Nordström från 1957. Den finns i två storlekar och finns även med rosa mittparti. Jag tycker det är den finaste julduk jag sett och eftersom jag inte hittat någon finare på två år var det värt att betala en mindre förmögenhet för den. Ville ju ha en felfri utan fläckar och hål och det är ju inte helt lätt att hitta när vi pratar om 60 år gamla dukar. Min karl har numera svår ångest när han ska äta i närheten av duken då han är väldigt rädd för min reaktion om han råkar spilla…

   
 Det är svårt att inte bli kär i denna fiktiva stad. 

  
Ljusstaken i teak som syns på bilden är också ett nyligen gjort Traderaköp. Annars har jag inte köpt några nya (eller gamla) julsaker – hellre lägga pengarna på några få favoriter som jag velat ha sedan länge och vet kommer hålla i många år än en massa halvdant krafs.

   

Adventsstjärnan köpte jag billigt i våras på megaloppisen i ABB Arena. Har bytt till ny el i den, vilket är viktigt när man köper gammal belysning.  Är rätt nojig när det gäller tanken på att min lägenhet skulle kunna brinna upp. Jag brukar lämna in mina lampfynd och dylikt på Elkedjan i Västerås city, de har fixat till det mesta snabbt och bra. 
  
Så här såg det ut när jag dukade fram lite adventsfika förrförra helgen. En bra sak med julen är att man verkligen får användning för alla fina uppläggningsfat och servisdelar man samlat på sig. 

Mitt bästa julrecept på ett gott och snabblagat tilltugg till glöggminglet är följande: Köp ett paket kärnfria dadlar och ett paket prosciuttoskinka. Linda skinka runt dadlarna och stick ner tandpetare. In i ugnen på 200 grader ca fem minuter. Blir jättegott och passar perfekt till glögg. 

Imorgon öppnas nästa lucka i kalendern hos Eli som har bloggen Femtiotalsjakten

Länkar till alla tidigare och kommande luckor hittar du här

God retrojul! 

Annonser
Postat i Okategoriserade

3 reaktioner på ”Retrobloggarnas julkalender: Lucka 19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s