”Åh herregud, det är ju MIN bil som har brunnit!”

Inatt brann 13 bilar i Västerås på fem olika platser. Bland annat på Bäckby där vi knackade dörr igår, men också vid Emausskolan som bara ligger 800 meter från området där jag själv bor. Tyvärr toppar Västerås statistiken över flest bilbränder per invånare, bara Örebro kommun har fler.

För drygt två år sedan skulle jag och min dåvarande särbo göra en bilutflykt. Jag hade parkerat min bil på den allmänna parkeringen nära hans bostad i Upplands Bro. När vi kom till parkeringen på förmiddagen såg jag direkt att det brunnit flera bilar. Plötsligt tvärstannade jag. Var är min bil? Den stod ju där? Åh herregud, det är ju MIN bil som har brunnit!

Det var verkligen en chock att se sin egen bil helt utbränd. Det är inte en känsla jag önskar att någon annan ska behöva uppleva. För mig är bilen en symbol för frihet, att kunna ta sig vart man vill, när man vill. Sedan är det såklart ingen billig sak att äga och näst efter bostaden ofta det dyraste man har. En förstörd bil kan vara förödande för en familj som är beroende av bilen för att få vardagen att fungera.

När min bil brann upp blev det många samtal till polisen, bilbärgningen och försäkringsbolaget fram och tillbaka för att reda ut vems ansvar det var att forsla bort fordonet och den fortsatta processen. Försäkringsbolaget var fantastiskt hjälpsamma, polisen hänvisade mig än hit, än dit och kommunen skickade snabbt ett otrevligt brev om att jag ”omedelbart måste flytta på mitt fordon” utan att med ett ord beklaga att det skett en stor bilbrand på den kommunala parkeringen.

Två år senare är jag än mer övertygad om att bilbränderna är en stor symbol för otrygghet och måste bekämpas med alla medel. Trygghetskameror måste få sättas upp i drabbade områden. Fler synliga poliser och ordningsvakter krävs. Brott måste få tydliga konsekvenser, det ska inte gå att få mängdrabatt för den som begår flera brott samtidigt. Det och mycket mer behöver göras.

Jag skrev en debattartikel i VLT för ett tag sedan om detta, läs den gärna här. För mig finns det inga ursäkter alls för att elda upp någon annans egendom. Jag känner starkt med de som fick sin bil uppeldad inatt. Bilbränderna måste bara stoppas.

Postat i Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s